Wat zijn BCAA’s?

Wat zijn BCAA's?

Branched Chain Amino Acids, ook wel BCAA’s genoemd, zijn een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Essentiële aminozuren zijn aminozuren die het lichaam niet zelf kan produceren en moeten daarom via de voeding worden ingenomen. BCAA’s zijn belangrijk voor de eiwitsynthese in het lichaam en worden vaak gebruikt door atleten en sporters als aanvulling op hun voeding.

BCAA’s worden vaak verkocht in poeder- of capsulevorm en kunnen worden toegevoegd aan water of andere dranken. Ze kunnen ook worden gebruikt in combinatie met eiwitshakes of smoothies. BCAA-supplementen zijn ook verkrijgbaar in combinatie met andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, en kunnen worden genomen voor of na het sporten.

Wat is de werking van BCAA's ?

Er zijn verschillende theorieën over hoe BCAA’s werken in het lichaam. Sommigen geloven dat BCAA’s de spierafbraak tijdens intensieve training verminderen en de eiwitsynthese in de spieren bevorderen. Dit kan leiden tot een snellere spierherstel na het sporten en kan bijdragen aan spiergroei. Anderen geloven dat BCAA’s de afgifte van hormonen beïnvloeden die de eiwitsynthese in het lichaam bevorderen.

Er is ook bewijs dat suggereert dat BCAA’s kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid tijdens het sporten en het verminderen van de tijd die nodig is om te herstellen na het sporten. Sommige onderzoeken hebben ook aangetoond dat BCAA’s het verlies van spiermassa kunnen vertragen bij oudere volwassenen en mensen die afvallen.

Hoewel BCAA’s als supplement worden gebruikt, zijn ze ook aanwezig in eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten en peulvruchten. Het is belangrijk om te onthouden dat het krijgen van voldoende eiwitten uit een gevarieerde en evenwichtige voeding in de regel voldoende is en dat het gebruik van BCAA-supplementen niet noodzakelijk is voor iedereen.

 

Wat zijn de voordelen van BCAA's?

BCAA’s zijn essentiële aminozuren, wat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan produceren en ze dus via de voeding moeten worden opgenomen. Ze komen voor in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en zuivelproducten, maar kunnen ook worden ingenomen in supplementvorm, zoals in poedervorm of als capsules.

BCAA’s werken door direct in de spieren te worden opgenomen en daar te helpen bij het herstel en de groei van spierweefsel. Ze kunnen ook helpen om de spierafbraak tijdens intensief sporten te verminderen en de spierpijn na het sporten te verminderen. BCAA’s zijn daarom populair onder atleten en fitnessliefhebbers die hun spiermassa willen vergroten of behouden.

Er zijn enkele wetenschappelijke studies die aantonen dat het nemen van BCAA’s kan leiden tot een toename van de spiermassa en kracht, vooral wanneer ze worden genomen in combinatie met krachttraining. Er is echter ook onderzoek dat suggereert dat de effecten van BCAA’s op de spiergroei niet significant zijn en dat het nemen van een eiwitrijk dieet of eiwitsupplementen in plaats daarvan effectiever kan zijn.

BCAA’s kunnen ook helpen om de spierafbraak tijdens intensief sporten te verminderen en de spierpijn na het sporten te verminderen. Dit komt omdat BCAA’s helpen om de afgifte van het hormoon cortisol te verminderen, wat bijdraagt aan spierafbraak en -pijn.

Er zijn enkele andere mogelijke gezondheidsvoordelen van het nemen van BCAA’s. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van BCAA’s kan helpen om het verlies van spiermassa tijdens het ouder worden te vertragen. BCAA’s kunnen ook helpen om de mentale duidelijkheid en focus te verbeteren en om de vermoeidheid te verminderen

 

Waar kan je BCAA's kopen?

BCAA’s kan je bij vrijwel iedere supplementen aanbieder afnemen. Bij Upplements heb je BCAA’s voor de beste prijs/kwaliteitsverhouding! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *